start / Nyheter / Så minskade Axcell värmeförbrukningen med 25 procent
fogden
07 december 2023

Så minskade Axcell värmeförbrukningen med 25 procent

I april 2023 minskade fastigheten Fogden 6:s fjärrvärmeförbrukning med 48 000 kWh jämfört med samma månad föregående år. Att fastigheten är uppkopplad blev nyckeln till besparingen.

– Vi kan göra väldigt mycket och få till en stor skillnad, genom ganska små justeringar. Ett överordnat system innebär en viss investering, men det ger fastighetsägaren möjligheter att arbeta proaktivt med driftoptimering och minska energikostnaderna, säger Dick Johansson, fastighetstekniker och arbetsledare på Axcell i Halmstad.

Tre timmars jobb

I fastigheten Fogden 6 några kilometer söder om centrala Halmstad ryms kontor, en skola och lager. När fastighetsägaren Mileway hörde av sig till Dick Johansson på Axcell, eftersom de sett att värmeförbrukningen var högre än normalt, satte han sig ner och loggade in i fastighetens styrsystem. 

– Jag kunde snabbt få en överblick och se saker som vi kunde ändra på. Bland annat såg jag att det var en ventil som släppte ut värme även när den var stängd, men jag såg även en del andra saker att skruva på, säger Dick Johansson. 

– Om jag bara ska ge ett råd är det att ha ett överordnat system som kopplar ihop olika styrsystem som exempelvis värme och ventilation. Det gör att vi som är fastighetstekniker kan felsöka och optimera fastigheten, och det gjorde det här arbetet mycket mer effektivt, säger Dick Johansson. 

Hyresgästerna nöjda

Besparingen blev påtaglig med en minskning med hela 48 000 kWh, det vill säga 25 procent i april 2023. I juli, augusti och september blev fjärrvärmeanvändningen 50 procent mindre än samma månader 2022, och mellan januari och november hade förbrukningen sjunkit med totalt 21 procent. 

– Trots det har inte en enda hyresgäst hört av sig och sagt att de tycker att det är kallare än tidigare. Och det är ju det viktigaste – våra hyresgäster ska ha ett bra inomhusklimat, säger Dick Johansson.

Energispartips till fastighetsägare, hyresgäster och driftpersonal: 

Justera temperaturen: Sänk värmen när lokalerna inte är i användning.
Ventilation: Se över om det finns anledning att optimera drifttiderna för ventilationen.
Byt till LED-lampor: Energisnåla LED-lampor minskar energiförbrukningen betydligt.
Täta fönster och dörrar: Se till att det inte finns glipor som släpper ut värme.
Regelbundet underhåll: Håll uppvärmningssystemet i trim för att undvika onödig energiförbrukning.
Använd smart teknik: Ett bra styrsystem, fjärrstyrda termostater för belysning med mera – idag finns många smarta lösningar för att optimera sin värme och el. Undersök vilka som passar just er!

Kontakta oss så hjälper vi er

På vårt systerföretag Ömangruppens hemsida kan du läsa mer och våra hållbara helhetslösningar för fastigheter. Fyll i formuläret på sidan och bli kontaktad av någon av våra kunniga medarbetare. Läs mer hos Ömangruppen. 

 

Fastighetstekniker Dick Johansson kan se och styra mycket från sin dator.